tisdag 6 december 2011

Linser, tryck och ögonen....©

Skulle få en ny tid hos ögonmottagningen och de tider som jag fått funkar inte utifrån min arbetssituation. Så jag tog kontakt med min optiker och fick tid idag där hos henne i stället. Det går ju lika bra att hon mäter synen och tar trycket. Hon såg också hur linserna (stabila) såg ut och hur ögat reagerar på dem. Nya linser beställda...ändrad styrka på mitt sämsta öga, men 0,5 -, jo jag tyckte jag såg lite bättre då. Hon är så noga och försöker hitta bra tillpassning och att det ska fungera bra. Landstingsbidrag har jag haft i hela mitt liv och inte betalt en enda lins förutom under min tid i Örebro, lantstingsbiddraget var inte lika generöst där som i Västernorrland, i Örebro fick jag betala 400 kr/ lins...
Enligt mätning ser jag bättre hos Lillemor på Ögrens optik än hos Ögonmottagingen, märkligt. På Ögrens är styrkan på vänster öga 30 % och höger öga 40-40,5 %, medan hos ögonläkaren är synen 20 % vänster och 3 fel på 40 % ( 5 fel med båda ögonen på 40 %). Det brukar alltid visa lite högre synskärpa hos optkern. Blev rekommenderad att ha smörjande droppar 3-4 ggr dag HYLO-CARE. Trycket på v öga var 12,5 och h öga låg på 11. Ett bra tryck. Vi pratade om sista besöken hos ögonläkaren som var varannan vecka i somras för att ställa in dropparna. Xalatan som jag fick börja med på mitt högra öga. Hade sedan några år Ganfort på mitt vänstra öga. Båda ger mycket långa ögonfransar, jo jag bad min ögonspecialist att få de som gav just långa ögonfransar på båda ögonen. Bild ovan ca 1,5 år gammal och fransarna är längre nu. Min optiker såg hur det förändrats sedan i somras. Hon sa det är inte lätt att förlora syn och leva med det och du är åndå så positiv. Jaha sa jag, tycker du, jo jag försökter hitta utvägar som underlättar och försöka acceptera min förändrade situation, när synen allt mer sviker mig. Jag har ju gjort en del förändringar i mitt liv och sett att det fungerar rätt bra. Har varit på syncentralen och fått lite tips och vägledning och hjälpmedel från dem. Det är så bra. Min vän fick hjälpa mig för några veckor sedan att klippa några fransar som blivit så långa…ler, jag kan inte klara att göra det själv. Vi pratar mycket och jag har så smått börjat finna ro i det här och kunna se livet ur ett helt annat perspektiv. Allt resande runt världen, ja att börja se vad det stod för och konsekvenserna av det. Det är många utvecklande tankar just nu. Nya perspektiv och erfarenheter.
Håller som best på med att fylla i papper för merkonstnader, så får se hur det kommer att lyckas. Ögonläkaren har skrivit intyg för det och lite annat jag ska se om jag kan få igenom.
För dig som inte känner historien om mina ögon, så finner du den under länk HÄR.....

2 kommentarer:

  1. Hej

    Kan du berätta lite om ditt ögontryck har nyligen varit hos ögonläkare mätte 19/22 lite orolig nämligen fick inga droppar eller behandling hade bra syn och ögat såg bra ut, ändå så himla orolig skulle behöva lite lugnande ord

    Mvh
    Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej
      Det är en lång historia mitt ögontryck började försämras 1980 när jag fick mina första ögondroppar. Då jag har den ögonsjukdom jag har..finns mer att läsa om den här i bloggen...så har de försökt att terapeutiskt behandla med droppar. De jag haft de senaste åren är DuoTrav. Det har varit lite olika vad läkarna säger men med min påverkade synnerv på mitt sämsta öga, vänster så vill de hålla trycket på helst 14..det har legat högre och jag ska snart dit igen för koll.
      Sa de något om att de kommer att kolla ditt tryck igen... ?de brukar ju vara noga med att följa upp och man får isf droppar om det skulle vara så att de ser att det behövs..
      Önskar dig all lycka till

      MVH Bettan

      Radera

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan