måndag 26 september 2011

Syncentralen, Maxx och oväntat besök ©

Så har jag varit på mitt första besök på syncentralen i min hemstad. Ett besök från skratt till gråt i mitt fall. Fick allmän info, ett nr jag kan lägga till för kostnadsfri nummerupplysning. Vi pratade lite hjälpmedel, vad vi ska ut och träna på som jag kan behöva och kom till mitt stora problem, se på håll, känna igen människor långt bort, kunna se anvisningar mm. Vi pratade mitt liv som liten och syn på 20 %, som mer seende som vuxen som mest med syn då på 70 %, alla operationer och fram till livet idag.  JAG, vill kunna fortsätta resa och vara rörlig, och ha ett levande liv, känna frihetskänsla och inte känna mig som i ett skruvstäd. Min syn är inte nere på 30 % ännu som är gränsen, men vi börjar i alla fall att prata olika ev. förändringar.  För dig som inte följt mitt synhandikapp är min syn idag försämrad från att ha fått köra bil, för tre år sedan idag nere på 20 % vänster öga och 3 fel på 40 % syn höger öga. Med båda ögonen samtidigt har jag 5 fel. Vi pratar möjlighet till färdtjänst och ledsagning, som ännu kan vara ett frågetecken och vilka möjligheter det finns för stöd i olika situationer. Men att jag också kunde få ett hjälpmedel som kunde underlätta min självständighet att ha med mig i fickan. De skulle också undersöka om man måste ta semester var gång, man ska besöka syncentral, ögonspecialist, eller om det finns några rättigheter. När vi kom till punkten att mitt liv idag innehöll två stora sorger, att förlora min syn och den smärtsamma separationen och vad det innebär för mig, kom tårarna på mig. Vi beslöt att träffas igen för att stärka upp de bitar jag behöver i mig själv, jag, kuratorn och synpedagogen.
De rekommenderade SRF, jag har dem redan på fb och även "syns träff" , Synskadades Riksförbunds hemsida Dags att gå med där, de har egen resebyrå också :)
Berättelsen om mina ögon HÄR
Mina ögons försämring fram till NU HÄR
Fick ett oväntat jätteroligt besök idag, jag blev så glad. Kändes så kul, kom hem till mig så där oförutsett och vi fick träffas. Det som började som en vänskap mellan hemsidor och nu stod hon där och vi med liknande erfarenhet, pratade på som vi kännt varandra hela livet. Åhhhh vad kul det var.
Maxx, Matti och Sandra stannade på väg hem och jag bjöd ut dem på mat, en kort men trevlig visit. Farfar till Maxx kom hit och drack en kopp kaffe också innan de åkte hem.
En bra dag går mot sitt slut.... ©
Rörkrökis var hit och fixade mitt avlopp också idag....fnizz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Publicerar inte rasistiska uttalanden och personangrepp.
Moderatgranskar allt före publicering.

Väl mött // Bettan